Nasveti za fotografiranje

Nasveti za fotografiranje

Nasveti za fotografiranje

Potrebujete dober nasvet glede fotografiranja? V nadaljevanju predstavljamo 8 nasvetov za fotografiranje, ki Vam bodo v veliko pomoč!

1. OSVETLITEV

Svetloba je ključna pri ustvarjanju dobrih fotografij. Predvsem se ogibajte močne sončne svetlobe, saj povzroča ostre sence. Če pa že ne gre drugače, poskrbite, da predmet ali osebo fotografirate v senci. Najboljše rezultate pa boste dosegli, če fotografirate zgodaj zjutraj ali zvečer, ko je prisotna mehka svetloba. Mnogi so presenečeni, ko odkrijejo, da je oblačno vreme njihov zaveznik pri ustvarjanju posnetkov, zato izkoristite tudi to priložnost.

2. PRAVILO TRETJIN
Nič ni narobe v tem, da so predmeti ali osebe na sredini fotografije. Vseeno pa jih poskušajte postaviti na eno ali drugo stran, ker boste tako ustvarili dinamično kompozicijo, ki bo druge pritegnila. Nekateri fotoaparati omogočajo funkcijo, ki Vam zaslon razdelijo na tretjine. Nato enostavno postavite glavni element na sredino vertikalne črte.

3. OZADJE
Pri izbiri ozadja je pomembno, da ne odvrača pozornosti od stvari, ki jo fotografiramo. Poiščite enostavno ozadje in kolikor je v vaši moči odstranite moteče dejavnike. Včasih se splača poiskati boljši kot fotografiranja ali enostavno spremeniti pozicijo.

4. PODROBNOSTI
Kadar je predmet prevelik, da bi ga ujeli v fotoaparat, se namesto tega osredotočite na podrobnosti (npr. ko fotografirate znamenitosti izberite le delček – ravno toliko, da spominja na celoto).

5. DA BO OSEBA VIDETI VITKEJŠA
Poskrbite, da se roke ne dotikajo telesa – tako roke ne prispevajo k masi telesa. Ta trik je pogosto uporabljen pri fotografiranju manekenk.

6. DA BODO OSEBE IMELE ODPRTE OČI
Najverjetneje se vam je že pripetilo, da je imela oseba na fotografiji zaprte oči. Trik je preprost: ukažite vsem, naj pred fotografiranjem zaprejo oči, in ko preštejete do tri, naj jih vsi odprejo ter se nasmehnejo.

7. POIŠČITE ŽIVE BARVE
Žive barve pritegnejo pozornost prav vsakega. Opazujte svet okoli sebe in ugotovili boste, da se kombinacije kar same ponujajo.

8. FOTOGRAFIRAJTE PRED ALI PO DEŽJU
Če fotografirate pokrajino je nebo pred nevihto ali po njej pogosto zelo razgibano. Poleg tega je ozračje po dežju bolj jasno.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.